Benda kecik boleh settle…


Assalamualaikum

Aku dapat idea ni lepas solat jumaat tadi. Ini tentang hal yang kecik2 sampaikan kita nengok pun takde rasa apa2 sebab dah biasa. Sekurang2nya untuk aku.

Selipar kat masjid

Aku agak annoyed bila aku parking selipar aku elok2 kat luar masjid, lepas tu datang orang yang lambat, selamba aje nak pijak2 selipar orang lain. Selipar tu kepunyaan orang. Kalau nak pijak, mintak izin lah. Yang lebih elok, tak payah la nak pijak !!! Kalau terpaksa pijak tanah pun, bukannya najis. Pergila basuh pasir tu kat tempat yang sepatutnya. Kepada yang membaca, lenkali jgn pijak2 selipar orang kat masjid ye. Carik jalan alternatif untuk masuk ke masjid.

Penyelesaian dia aku dah jumpa kat masjid shah alam. Cukup tempat parking selipar. Bagus. Bukan ke Islam mengajar umatnya supaya buat sesuatu dalam keadaan yang tertib dan teratur?

Buang air kat petrol pump

Ni aku konfiden ramai yang buat. Bila perut dah meragam untuk mengeluarkan yang kecik ataupun yang besar, toilet yang paling mudah adalah petrol pump. Lepas parking, terus menuju ke toilet melepaskan hajat. Perggghhhh… Leganya. Lepas melabur, start kereta pas tu teruskan perjalanan.

Tunjuklah gesture yang baik. Belilah air ke, gula2 ke kat kedai kat petrol pump tu. Bukannya wajib. Tapi tanda berterima kasih je. Yang bersihkan toilet tu hendak dibayar gajinya. Air yang diguna juga tidaklah percuma. Kalau tandas tu rosak, kena ada juga modalnya untuk baikinya.

Belilah buah tangan sikit. Kalau banyak pun takpe. Korang jugak yang melantak apa yang korang beli. Tapi untuk RnR, bolehlah digunakan secara percuma. Kita dah bayar masa bayar tol tu… Pendapat aku aje laaa..

Panggil waiter kat kedai mamak

Ada yang bersiul, “bersuwit” bila nak panggil mamak amik order. Ni sangat biasa tapi boleh dibaiki. Kekadang ni waiter2 yang ada jalan laju tah nak ke mana tah. Amik order dia, hantar order dia, kira pun dia. Serba boleh.

Tapi panggillah diorang tu dengan nama yang baik. Aku panggil abang walaupun aku tau dia bukan abang aku. Adam advanced… Dia panggil anney, mana dia dapat pun aku tak tau. Macha, thamby… Korang pilih aje la.

Bila nak panggil orang, panggillah dengan elok. Bila hati dia senang, buat kerja pun ikhlas la sikit.

Saja je nak berkongsi. Aku yakin kita boleh jadi manusia yang lebih baik. Semua ada potensi… 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s