Mat Sabu dan Bukit Kepongnya


Assalamualaikum

1. Mulanya malas aku nak layan perihal ceramah mat sabu. Selalunya media misquote. Tapi bila aku nengok sendiri video tu, mmg ada benarnya komen yang tidak baik tentang ucapan mat sabu.

2. Peristiwa bukit kepong berlaku pada zaman 1950an. Masa tu, Malayan Union pun dah berkubur. Sejak 1948, Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan. Masa inilah darurat pertama diisytiharkan dari 1948-1960.

3. Dalam tempoh ini juga, Perang Saraf, Kampung Baru ditubuhkan, dengan tujuan utama untuk memerangi komunis.

4. Tapi perlu diingat bahawa kita tidak mencapai kemerdekaan dengan memerangi British secara kenegerian. Kita mencapai kemerdekaan tanpa pertumpahan darah. Parti Perikatan memenangi 51 daripada 52 kerusi pada pilihanraya 1955.

5. Sebelum itu, pilihanraya bandaran diadakan dia Pulau Pinang pada Disember 1951. Parti yang membela kaum kalah teruk. Hanya pada pilihanraya bandaran 1952 di Kuala Lumpur, modul parti perikatan dicuba dan memenanginya dengan cemerlang. Coalition ini diteruskan di bandar2 lain seperti ipoh dan johor dan mendapat sokongan ramai.

6. Dol Said,Mat Kilau, Tok Janggut, Dato’ Bahaman, Dato’ Maharajalela…. Semuanya adalah pejuang kenegerian. Mempertahankan negeri. Bukan bersifat nasional (nationalisme).

Tidak menafikan mereka menentang penjajah. Namun skopnya tidaklah luas kerana faktor sempadan dan tanah jajahan sultan masing2.

7. UMNO ditubuhkan juga bukanlah matlamat asalnya untuk mendapat kemerdekaan. Tujuan asalnya hanyalah untuk mengembalikan kuasa sultan sewaktu Malayan Union 1946. Setelah mendapat rasa “menggigit” melalui Sistem Ahli yang diperkenalkan British, maka selepas itu barulah semangat untuk merdeka itu timbul.

Ini ditambah rasa dengan kemerdekaan jiran kita, Indonesia yang mendapat kemerdekaan dengan jerih payah menentang Belanda dengan parang dan darah di seluruh pulaunya.

8. Bila menyatakan komunis itulah pejuang sebenar, mematikan matlamat asal. British dan warga Tanah Melayu bersatu hati menentang komunis. Ideologi komunis tidak boleh diterimapakai di tanah ini.

Tak perlu lama, peristiwa hitam 14 hari pada 1945 sudah cukup mencerminkan kekejaman dan kemualan rakyat Tanah Melayu pada idea komunis.

9. Pejuang kemerdekaan tidak semestinya memegang senjata dan merengkok di penjara. Itu adalah momokan minda yang mahukan semuanya dilakukan secara ekstrem.

Tunku, Tun Abdul Razak, Tun Dr Ismail juga adalah pejuang kemerdekaan walaupun hanya duduk di meja rundingan dan berulang alik ke England.

Kita merdeka kerana akal yang bijak. Bukan kerana jiwa yang amuk memberontak.

10. Bukan semua yang British lakukan itu bersifat pemusnah. Ada juga kebaikan yang dilakukan. Tapi kita tidak seharusnya duduk di bawah ketiak British untuk selamanya. Dr Mahathir telah membuktikan, walaupun tidak bergantung kepada barat juga, kita boleh berjaya.

11. Janganlah diagungkan komunis itu. Tidak sesuai dengan konsep tauhid kebanyakan rakyat Tanah Melayu. Konsep tiada tuhan dan agama bakal mengundang pertumpahan darah dan keringat.

12. Lagi tiga hari dah nak menyambut merdeka. Jangan diperkecilkan jasa dan bakti mereka yang terdahulu, walaupun mereka tidak berjuang dengan senapang, parang dan kayu.

Dan mereka yang dapat mengelakkan peperangan adalah pemimpin angkatan yang sejati. Mencapai matlamat untuk merdeka, tiada setitis darah yang disumpah jatuh ke bumi.

13. Selamat merdeka rakyat Malaysia. Selamatlah segalanya…. Amin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s