Tanah Melayu Malaya Malaysia


Assalamualaikum

1. Sejarah tentang Malaysia ni agak unik. Dahulunya bahagian utara sahaja yang aktif. Ini boleh dilihat dengan adanya peninggalan di Lembah Bujang. Kawasan tersebut banyak dipengaruhi oleh budaya dari Siam.

2. Ada penduduk di tempat yang lain, sehingga ke hujung semenanjung. Buktinya, sewaktu Parameswara datang ke Temasek, ada inhabitant di situ.

3. Gemilangnya semenanjung ini sewaktu zaman kesultanan Melaka. Dicatatkan, dalam tempoh lebih kurang 114 tahun, Melaka telah menjadi kuasa dominan dunia.

4. Budayanya juga unik. Ada dicedok dari Siam (utara), dari negara China dan India (tengah), dari Indonesia (selatan). Budaya Inggeris diadaptasi dan digunapakai sedikit secara keseluruhannya kerana kononnya melambangkan gaya dan ketamadunan.

5. Dahulunya semenanjung ini dikenali dengan nama Tanah Melayu. Paling tidak dengan bukti catatan sejarah dan penubuhan persekutuan tanah melayu pada 1948.

6. Terkemudian, ia bertukar nama semi Inggeris kepada Malaya.

7. Pada 1963, ia bertukar nama lagi kepada Malaysia. Mengintegrasikan Sabah, Sarawak dan Singapura.

8. Sudah berkali2 bertukar nama, tanahnya tetap sama. Cuma di antara negerinya, Melaka, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak dan Kuala Lumpur, tiada sultannya. Kuasanya dipegang oleh Yang diPertuan Agong.

9. Rakyatnya juga telah diintegrasikan. Dengan adanya sistem Kangchu dan Kangkar, orang China datang bermastautin di sini. Melalui sistem kontrak, orang India juga ada di sini. Dengan adanya sistem imigresen antarabangsa, orang Indonesia menjadi rakyat di sini. Dan sedikit dari Myanmar, Bangladesh, Nepal, Filipina dan negara sekitarnya.

10. Malaysia ini makmur. Mewah. Paling tidak, makannya mewah. Di hari raya ini, kalau lapar, singgah sahalah di mana2 rumah. Tak perlu mengeteh di kedai mamak.

11. Cuba abaikan politik kepartian dan duduk menghirup secawan teh di bistro tempatan. Akan mudah ditemui masyarakat berbilang bangsa duduk semeja. Keluar mesra dari bangunan yang sama. Bersukan di padang yang sama. Merayakan hari kebesaran bersama. Indah. Unik.

12. Jangan kerana taksub, Malaysia ini berpecah suku. Jangan kerana rasa terancam, rakyatnya cuma meletakkan hak masing2 di dalam undang2. Cukuplah satu. Yang lain amalkanlah pemahaman masing2. Tiada dihalang.

13. Cuba duduk tenang dan jawab soalan ini sambil menutup mata… “Apa itu Malaysia ???”

Aku yakin gambaran di kepala hanyalah perkara yang baik2 sahaja.

14. Kekalkan apa yang ada. Majukan ilmu di dada. Bergerak ke hadapan bersama. Jangan diikut budaya asing. Kita maju kerana ilmu, bukan kerana meniru dan melakonkan semula budaya orang lain.

15. Selamat menyambut hari merdeka… Kita adalah apa yang kita mahu… 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s