Caj Terang dan Tersembunyi


Assalamualaikum

1. Ni datang pulak caj perkhidmatan 6% untuk prepaid. Yang bill tu dah memang ada siap tambah kat statement. Apa ke halnya dengan tax2 semua nih? Tu la… Ikut sangat sistem kat eropah ngan us… Akhirnya menyusahkan. Terutama orang yang kurang pandai matematik mcm aku ni.

2. Dalam Islam, kosnya perlulah terang. Kalau dulu, tido kat hotel ada ++. Harganya jadi lebih mahal bila nak bayar bill sebab ada ++ ni. Lama kelamaan, makan kat mamak pun ada tax.

Kenapa perlu ada semua ni? Jangan nak dicukaikan semua benda. Aku tak setuju.

Bila beli makanan kat McD contohnya… Promonya 5.99 … Tapi bila bayar jadi 6.15. Apa salahnya promo 6.15 terus? Masa aku belajar subjek bisnes dulu, dikatakan .99 ni memberikan faktor psikologi yang baik. Apa yang baiknya kalau di hujung kata menyusahkan pengguna?

3. Kalau nak promo, bagi la harga akhir. Contohnya “McValue Lunch now RM 6.15”. tak payah nak selindung2. Kalau nak juga 5.99, diorang kena la absorb cost.

Tak perlu nak berahsia tentang harga2. Cakap terang2. Kata memperjuangkan hak pengguna. Maka pengguna tak perlu culculate setiap masa sewaktu nak beli barang. Boleh tau straight forward harga barang tu.

Lagipun kuasa membeli seharusnya di tangan pembeli. Biar pembeli yang buat keputusan. Syaratnya, harga yang ditawarkan mestilah jelas.

Dan yang lebih bagus lagi, kalau sistem Islam, tak wujud tax2 yang macam ni.

4. Ikut ajelah sistem Islam. Tak payah tax semua benda. Dah cukup haul/setahun, baru la bayar zakat (cukai). Itupun 2.5% je. Sangatlah murah.

Contoh secara asas cukai pendapatan… Kalau gaji RM 1000… korang tolak 2.5%… atau nak senang… 1000 / 40. Jadi zakatnya 25 ringgit je. Apalah sangat. Sistem konvensional tax dia rata2 10% ke atas. Jadi cukai tahunan dia kalau gaji RM 1000, kena bayar RM 100.

Suka tak dengan Islam? Saya sukaaaaaaaaa !!!! Menjimatkan. Merangsang ekonomi.

5. Tak payah la ikut sistem ekonomi barat ni. Dah terbukti menyusahkan. Service tax lah… VAT lah…Amerika pun dah nak papa kedana dah sekarang ni. Buat apa ikut cara negara yang macam tu?

Itulah pentingnya sejarah. Belajar dari kesilapan orang lain untuk perbetulkan masalah sendiri. Bukan meniru orang dan menanggung masalah yang sama. Itu tidak bijak namanya.

Advertisements

3 thoughts on “Caj Terang dan Tersembunyi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s