Merdeka Kita… Halal atau Haram ???


Assalamualaikum

1. Malaysia tak pernah dijajah. Ada benarnya.

2.

Pulau Pinang dipajak dari Sultan Kedah.

Singapura dipajak dari Sultan Johor.

Melaka ditukar suka sama suka dalam Perjanjian Ingeris-Belanda 1824.

Maka wujudlah NEGERI2 SELAT.

3.

Perak membenarkan British memajak tapak untuk mendulang bijih timah. Perjanjian Pangkor.

Selangor ditekan menerima residen untuk melindungi laluan kapal di Kuala Selangor dan Tanjung Rachado.

Sultan Pahang terpaksa kerana matinya seorang cina di hadapan istana.

Negeri Sembilan pula menerima kerana persempadanan daerah yang kelam kelibut.

Maka lahirlah NEGERI2 MELAYU BERSEKUTU. Negeri2 ini “tidak dimiliki” oleh British. Mereka hanya mentadbir segalanya kecuali perihal adat dan agama.

4. Kelantan, Terengganu, Kedah, Perlis “diserahkan secara sukarela” oleh Siam kepada British dalam Perjanjian Bangkok 1909.

Sejarah Johor agak unik dan agak panjang. Kerana orangnya pada ketika itu bijak.

Maka ada pula NEGERI2 MELAYU TIDAK BERSEKUTU. Inilah negeri2 sebenar yang dimilik oleh British menerusi pemberian terbuka oleh Siam.

5.

Sabah memajak tanah dan sungainya kepada syarikat Dent.

Sarawak pula memajak tanah dan sungainya kepada Brooke.

Kesimpulannya, “keempunyaan” Malaysia, khususnya Tanah Melayu bercelaru. Manusia yang bikin ia celaru. Kerana tanah, nama dan kuasa.

6. Tiada mana dalam sejarah menyatakan bahawa Malaysia “dijajah” secara total oleh British. Seperti kata Dr Mahathir, ia adalah dalam bentuk teknikal. Aku setuju.

7. Datuk moyang kita tidak ditawarkan untuk menjadi warga British. Kalau kita dijajah, taraf kerakyatan adalah British Citizen (bandingkan dengan British Subject).

Hanya istimewanya untuk penduduk negeri2 selat. British subject, citizen of Singapore.

Secara asasnya, rakyat Tanah Melayu masih mahu berajakan sultan negeri masing2.

British pula tak hingin untuk menjadikan penduduk kulit gelap ini sebagai teman sebarisnya. Macam juga orang Malaysia tak mahu warga Bangladesh dan India menjadi warganegara. Mahu kulit yang cerah sahaja. Yang dimasak “well done” ditolaknya. Biasalah. Mengata orang paku serpih. “Racist” ????

8. Selepas Perang Dunia Kedua, Pertubuhan Bangsa2 Bersatu ditubuhkan pada 1945.

Charter of the United Nations diwartakan, di dalam bab XI (Artikel 73 and 74), negara2 penjarah seperti British, hendaklah memulakan usaha untuk negara yang dijajah untuk merdeka. Usaha ini dipanggil dekolonisasi. Ini dimulakan pada 1946.Ini adalah dalam kata dua, samada jadikan negara dijajah itu di bawah satu bendera, atau merdekakan negara tersebut

Banyak negara yang merdeka kerana ini. Malaya adalah di antaranya.

9. Oleh kerana itu Persekutuan Tanah Melayu ditubuhkan pada 1948. Tunku yang “tahu baca bahasa undang2 omputih”, memanfaatkan peluang yang ada untuk kita mencapai kemerdekaan. Usaha dekolonisasi dimulakan dengan memperkenalkan Sistem Ahli. Orang Tanah Melayu diberi peluang mentadbir negara sendiri (sambil diperhatikan oleh British).

Tunku menggunakan peluang yang ada untuk merdeka. Dibukakan jalan yang mudah. Ada pula genius seperti Tun Dr Ismail dan Tun Abdul Razak. Memudahkan kerjanya.

10. “Halal” kah merdeka kita pada 31 Ogos 1957 ??? Atau “haram” kerana kita meminta taraf merdeka dari negara yang sebenarnya tidak menjajah kita?

11. Selepas perang, PBB memudahkan bicara. Mengambil jalan mudah, pihak koloni mana yang TERAKHIR “mentadbir secara fizikal” di negara2 tersebut. Kalau British, Ke England lah… Kalau komunis, ke China lah.

Negara2 besar inilah sahaja yang boleh mengiktiraf koloninya untuk merdeka. Dan sampai sekarang, kita ada negara Commonwealth. Sukannya pun kita anjurkan.

Kalau komunis menjajah Tanah Melayu, PBB akan tetap memberikan kemerdekaan. Ia tidak menghalang fahaman. PBB cuma mahukan negara itu boleh berdiri di atas kaki sendiri. Independent. Caranya, rakyatnya lah tentukan. Nasib baik atok moyang aku memilih “jalan yang benar”.

Kita kena melihat situasi pada zaman itu. Selepas Perang Dunia kedua, banyak belanja untuk membangunkan semula negara. British macam biasa tak mahu lembu, dia hanya mahu susunya. Lebih baik British menghabiskan duitnya untuk tanah air sebenarnya.

Mereka perlu memerdekakan koloni di timur, tapi pada masa yang sama, perlukan bahan mentah dari negara kita. Nak buat macam mana??? (rujuk la blog aku yang lepas, ada la penerangan yang ringkas).

12. Nota kaki yang harus diingat, Tanah Melayu dan Singapura ini unik, sehinggakan adanya jawatankuasa khas dan keistimewaan khas diberikan kepada mereka di PBB.

13. Maka kemerdekaan kita adalah sah secara teknikal dan fizikalnya… Disahkan oleh dunia. Menerusi PBB. Kenapa perlu pertikaikan lagi… ???

Kenapa? Nak mansuhkan merdeka? Tak suka merdeka? Atau saja2 je test the water got alligator or not?

Katanya mahu sejarah diperbetulkan, bila diberitahu yang benar, hendak diperlekehkan. Apa sebenarnya yang kau nak mat? Kalau nak taruk nama Mat Sabu atau Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri yang pertama? Taruklah. Aku yakin tak ada yang akan percaya buta.

14. Macam kawan aku cakap, kalau hari ni kiamat, semuanya salah UMNO (sinikal). Seperti tiada langsung jasanya. Seperti tiada langsung benarnya. Segalanya sesat lagi menyesatkan.

Ehhhh… Macam yang aku nulis ni betul sangat jer… Degree sejarah pun takde.

Tapi aku menulis apa yang benar sahaja…. Kalau salah minta dibetulkan… 😉

Advertisements

1 thought on “Merdeka Kita… Halal atau Haram ???

  1. As salamm…
    Kupasan menarik.
    Bagi saya malaysia d jajah dgn cara tersendiri. Mmg x memerintah semua pkara tp hasil bumi d sapu bersih…
    British memang x bminat nk ganggu agama. Bimbang kbangkitan melayu n org2 agama lbh kuat. Yg penting hasil bumi. Bila d paksa terima residen bukankah itu juga satu bentuk penjajahan..? kuasa yg sebelum ini milik raja d agihkan kpd para residen. Jajah scra halus.
    Perlembagaan ditinggalkan juga mengikut acuan mereka. Meninggalkan pewaris yg boleh meneruskan dasar2 mereka…Skadar pendapat..tp tulisan anda mmg lurus.neutral..teruskan menulis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s