Transformers…


Assalamualaikum

Aku ni jenis kedekut bila nak belikan mainan untuk anak2. Bukanlah tak pernah beli, dah berbakul dah mainan diorang. Banyak yang dah dibuang pun. Tapi dalam sepuluh kali diorang mintak, ada la sekali aku beli. Banyaknya membazir je lebih (ayat bapak kede). Tapi bebudak ni, kalau sehari belikan sepuluh mainan pun tak cukup.

Tapi kal ini aku nak ceritakan sikit pasal mainan ni. Baru2 ni, ada kawan aku post dia belikan mainan transformers untuk anak dia. Jadi aku terus teringatkan zaman aku kecik2 dulu. Bila anak aku petik perkataan robot, aku pun pergilah kedai beli mainan untuk 2 hero aku tu.

Masa aku kecik2 dulu, mainan ni mahal giler !!! (sekarang ni pun masih mahal lagi). Masa dulu, siapa ada mainan ni kira hebatlah… Ada action figure robot. Oleh sebab berada dalam keluarga yang sederhana, tak mampulah family aku nak beli mainan2 macam ni untuk aku.

Tapi kalau nak main jugak, ada member aku masa sekolah, namanya Masri. Kitorang pergi la rumah dia, belek2 apa yang patut. Harga satu robot dia boleh buat belanja sekolah aku 4-5 bulan !!! Lepas tu berlambak pulak robot kat rumah dia. Perghhhh…kaya 3x…

Jadi bila teringat balik, tu yang aku nak beli robot transformers untuk anak aku. Yang besar harga 200+… aku beli yang kecik dulu biar diorang rasa. Suka giler diorang. Tido pun peluk robot.

Ada ketikanya kita tak mahu anak merasa “kesusahan” macam mana kita rasa dulu. Orang lain ada mainan best2… Yang macam aku ni jadi pemerhati aje. Orang lain ada basikal, aku jadi pembonceng aje. Tapi zaman tu happy aje. Pernah jugak mintak basikal, tapi bila nengok muka mak aku berubah, aku tak pernah nak tanya untuk kali kedua. Sampai sekarang aku masih belum beli basikal pertama aku. InsyaAllah akan aku beli satu hari nanti.

Layanlah anak2 anda selagi mampu. Bukannya nak beli selalu. Biar dia happy sikit. Kalau asyik2 dapat mainan happy meal pun tensen jugak… !!! đŸ˜‰

Ni mintak ipad2 pulak… Aku cakap… “Beli la sendirik !!! ” …. Kuikuikui….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s