Filem Fiksyen : Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′


Assalamualaikum

1.
Kalau. Secara amnya ia adalah hipotesis. Tapi ramai yang seronok ber”kalau2″ ni. Boleh mengundang pelbagai emosi. Hakikatnya, kalau itu, kalau begini, tidak mengubah apa yang hakiki, yang sebenarnya terjadi.

2.
Post kali ni, aku nak ber”kalau”… Tapi aku sedar, tak jadi apa pun, sebab situasinya berlainan.

Tak pernah terfikir… ??? Aku nak kongsi aje “kalau” aku ini … 😉

3.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Sekarang ni dia dah jadi Presiden UMNO.
Masih jadi Perdana Menteri Malaysia yang Ke-5.
PAS dan DAP adalah musuhnya.
PKR tak wujud di bumi Malaysia.

4.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Timbalan Presiden UMNO adalah Najib.
Najib masih menunggu dalam barisan untuk jadi PM.
Mereka bersama2 memusuhi PAS dan DAP.
Parti ala PKR cuba ditubuhkan tapi tak mendapat sambutan.

5.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Rakyat Malaysia takkan mengamalkan demonstrasi jalanan
Kita tak guna perkataan reformasi
Mahkamah dan hakim senantiasa betul
Polis dan tentera senantiasa murni
Utusan Malaysia dan TV3 kekal relevan
Malaysia aman sejahtera seperti era terdahulu.

6.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Wan Azizah jadi wanita nombor satu
Mengganti Hasmah sebagai pembantu
Nurul Izzah jadi anak low profile
Mukanya pun kita tak tahu

7.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Anda tidak akan kenal Ambiga
Tak kisah siapa towkay Magnum
Tak wujud Saiful Bukhari
Tak kenal siapa Eskay
Tak muncul Pakatan Rakyat

8.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

UMNO kekal selesa
SPR masih mengelamun
BPR tidur takde orang kejut
NFC sorang pun tak tau
RM 100 bayang pun takde
Selangor takde air percuma

9.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Aku tak menulis post kali ini … 😉

Kisah Seorang Jack Dengan Aksi Turun Bendera


Assalamualaikum

1.
Bila ke rumah orang, adabnya jaga kelakuan. Jangan disentuh hakmilik tuan rumah. Jangan disiul pada anak dara yang menghidangkan air.

2.
Ada seorang mamat yang bernama Adam Adli yang datang ke rumah UMNO. Turunkan bendera ketua rumah. Menjadi amalan tuan rumah di mana2 pelusuk dunia pun, dihalau itu pasti, yang mungkin terjadi, balik dengan hidung yang berdarah.

3.
Apa yang kau dapat dengan turunkan bendera gambar PM tu Jack ??? Aku masih tak faham.

4.
Kalau nak protes, kenalah gayanya. Meh aku cadangkan beberapa step…

a) Masuk website 1Malaysia. Register. DS Najib selalu buat round table dengan invitation kat email. Setakat ni aku dah dapat 3 invitation. Tapi tak penah pergi. Mungkin orang yang bersemangat macam anda, bolehlah menghadiri. Cakap apa yang nak cakap. Face to face. Jangan jadi pengecut.

b) Kalau anda ketua mahasiswa, buat appointment dengan menteri khaled nordin ataupun timbalannya. Mudah. Diorang tu terbuka dengan anak buah bawah jagaan mereka.

c) Pergilah kumpul budak law, bincang dengan lecturer, bagi draf AUKU yang kalian nak nengok untuk berubah. Bagi kepada pak menteri untuk diberikan perhatian. Katanyanya, nak mansuhkan AUKU. Bagilah penjelasan yang logik sampai diorang nak mansuhkan AUKU.

d) Kau pergi rumah ketua kampung. Belajarla sikit adab masuk rumah orang. Kalau susah sangat… skype la ngan orang kampung pinang sebatang. Sesapa pun boleh bagi hint.

5.
Isunya bukan besar sangat, tapi kerana anda datang tempat orang, melakukan vandalisme, ia menjadi satu perkara yang besar.

Yang menjadikan halnya, yang pergi buat perangai vandal tu kat office parti PM !!! Mestilah ahlinya marah. Isykh…

6.
Natijahnya, akta tetap tak bertukar. Pasal seorang pelajar, yang lain pula bertengkar. Meludah, laporan polis, bertumbuk… Semuanya pasal akal cetek seorang mahasiswa… Eh… belum pun maha…. Masih pelajar.

7.
Bila katanya dah belajar tinggi, akalnya kena tinggi jugak Jack. Manusia buat silap. Aku pun biasa buat silap.

Orang Melayu ni, kalau diminta maaf, kuranglah sedikit amuknya. Selepas itu, tahan sahajalah sindiran tajam mereka.

8.
Lepas ni, kepada pelajar yang rasa dah terer sangat tu, korang pikir dululah sebelum bertindak. Jangan diikutkan sangat China, Mesir dan Indonesia. Kita ada gaya dan budaya kita sendiri. Kalau korang mengikut apa yang tak baik, tak gunalah belajar tinggi2.

Cuba bincang dengan lecturer apa yang boleh dilakukan. Walau sebijak mana pun kat universiti, nasihat orang yang lebih pengalaman jangan dilupakan. Anda masih belum habis digradingkan.

Selalunya yang makan garam terlebih masin ni, mengeluarkan nasihat yang berguna.

9.
Update terbaru, post kat twitter, mak ayah bagi sokongan. Kepada mak dan ayah Adam Adli, perjuangan apa yang diperjuangkan dengan menurunkan bendera gambar PM ??? Berjuang biar kena pada tempatnya. Menyokong kena tahu butirnya. Menggalakkan anak melakukan perbuatan yang sia2 bukanlah satu nasihat yang baik.

Apa lepas ni ada pulak parents yang nak suruh anak turunkan gambar Nik Aziz di pusat PAS ? Atau Kit Siang kat Penang ? Atau Anwar kat HQ PKR ?

Kalau setakat nak turunkan bendera, anak aku yang belum sekolah pun boleh buat.

10.
Apalah sangat turunkan bendera tu Jack… Kau dah mengundi ke belum ???

Jack, I Know What You Will Do Next Summer


Assalamualaikum

1.
I smiled. Read the headline. “Asal Bukan UMNO” (ABU). “Gerakan Anti Pakatan” (GAP). What the heck !!!

2.
The purpose of politicking is to get in power. To control people (and other free delicious froyo toppings).

3.
So get your priorities right dear citizens and wannabe candidates. It’s not to topple the existing government or said to be government. It’s to have the people’s support for your party or coalition to manage Malaysia. The idea is to manage your country, not to destroy parties. We need oppositions to keep the balance. Keeping MP’s wide awake 24 7.

4.
PR is trying at its very best to win the election. They have the momentum since 2008 election. Some UMNO “veterans” succumbed to the promised promise by PR de facto leader. They switched parties. They think they have the chance to win. To be MP’s or at least gain something by supporting the leader of PR.

5.
Maybe, just maybe, they will win the next general election. But what to lose ??? The current situation (back then) does not meet their expectation. Most of them who switched is those who does not have standing in the party or government. Shall I say, “The Forgotten Ones”. From a nobody at BN, to a somebody at PR. Safe to say, most of them are the second tier in preference. And supporters in PR is gracious enough to give them a second chance to the second best. If the latter wins, there will be lots of laughter and vicious comments. It’s like Malaysia defeating Brazil 4-0 at World Cup finals.

6.

It’s correct to say that UMNO is a race based party. But personally, I don’t think its a racist party. Try to differentiate that. The fact that MCA and MIC stayed in the coalition for more than half a decade suggesting that it is not racist. If it is so, they have long abandoned the ship. Simple. Those parties are also fighting for their race interests. If UMNO is racist enough, other races would not even exist in this country.

MCA and MIC are also members of BN. But seldom attacked. For what reason ? Tell me bout it. They are also race based parties. The ruling majority. But the Malay based party is often scrutinised. By whom ? You have the answer.

7.
When promises are made to several individuals, one makes the cut and many others will be left aside. I witnessed it in my line of work straightly after PR got their power in Selangor. Pity them, the strayed ones. I wonder how high these people will jump and where they will end up.

Some of them have switched back to BN. I read that there’s no BN leader switching side this time around. It tells me a lot. And of course,time will tell.

8.
Young bloods nowadays makes good orators. Full of confidence. Well dressed. Up to date millenia character. But most of them makes bad MP. They have not tasted enough salt… ;).

For me, I prefer early 40’s candidate. Eventually, I assume they are stable enough. Lifestyle and financial perspective. But I can only assume.

9.
Saying ABU or GAP here and there makes people grew concern about the party. Unfortunately, I’m categorizing them as haters. I despise haters. Often they are cheap and easily swayed.

It’s not about toppling. It’s about what will you do if you have the opportunity to govern your country. For me, DS Najib have a good chance of winning. But the players picked for the next election is the key factor. For he and he alone will not suffice.

10.
Win the election fairly. Don’t make promises that you can’t keep.

Rather than bashing up contestors, they should give to us what they could possibly do if they are given the chance. At least PR given me some hints. BN has not. But to be fair, PR giving promises, that most of it, I think is not practical. But if BN does not come with some ‘coloured book’, I should give the orange book a chance. At least I know what I am expecting.

11.
NKRA GTP and such is another way of saying that BN have a long-term planning. But most Malaysians need immediate action with immediate effect. Fuel price decrease, as an example. Manifestos are often too vague. Send clear messages.

I’m not a political advisor (obviously), but as a citizen, I want promises. At what reasonable extent??? It’s up to individuals to decide.

12.
I suppose these NGO’s hating other parties is hiding behind some political agenda. NGO’s doesn’t win elections. They are not involved in administrating the country. But then, the number is increasing. Milking the cow in bright daylight. Don’t think I’m as naive as you think, dear NGO’s.

Jack, I know what you will do next summer…. 🙂

Ipad Games Review


Assalamualaikum

Seperti yang dijanjikan, post kali ni aku nak bagi review sket tentang game mudah, non high end graphic, yang boleh main untuk suka hati ataupun sakit hati… ;p

ANGRY BIRDS

Yang ni ada 3 version. Aku paling ok main yang rio ni. Burung yang nak lastik pun banyak sikit jenisnya. Yang tak bestnya, anak2 aku main dapat 1-2 bintang aje. Sesedar dah habis level tapi tak perfect bintangnya.

Agak tension juga, walaupun aku tau aku boleh main balik stage tu. Tapi apa yang annoying bagi aku, tidak semestinya annoying juga bagi korang.

Ni takyah nak bgtau pepanjang. Ramai org yang layan dah game ni. Macam dah jadi game wajib kat setiap pc. Kalau takde, tak sah…

4 bintang

CUT THE ROPE

Aku rasa game ni lagi ‘layan’ dari angry birds. Jenis potong2 tali, ada belon, ada duri kasi letup belon. Ni mencabar sikit iq aku yang tak berapa tinggi ni…

Bunyi katak yang makan candy tu pun bisa bikin bapak tension…!!! Jangan pecahkan screen anda. Ia hanya binatang dalam game…. Hahhaha… Macam pernah nak pecahkaaaannnnnnn aajeeee…. 😉

Game ni addictive dan menggeramkan sanubari. Objektif dia sama macam angry bird… Dapatkan tiga bintang. Aku rekemen sangat untuk game ni.

4 3/4 bintang

BOP IT

Game ni mengajar korang untuk mendengar arahan !!! Bop it, squeeze it, pull it… Memacam lagi la… Adelya suka game ni.

Bagus untuk bebudak. Ajar dia dengar arahan… Nanti boleh dengar cakap mak bapak !!! 😉

Multiplayer dia pun layaannnn… Simple je game ni. Tapi bolehlah nak tunjuk lagak dengan anak2… Hehehehhehe… Tapi nasihat aku, prektis la dulu sebelum nak bakar perasaan anak2 anda…

3 1/2 bintang

PLANTS VS ZOMBIES

Game yang ni teramat sangat addictive. Tersangatlah layannya. Boleh terlupa nak makan… 😉

Objektif dia, tanam sayur2 yang keluarkan peluru untuk bunuh zombie yang nak datang menyerang rumah.

Game ni nampak simple. Graphic pun ala kadar aje. Mula2 aku malas nak main. Tapi bila Aisyah Adam Ammar dah sangkut kat stage, aku tolonglah. Sejak aku tolong tu… Takde chan diorang nak main… 😉

Ini indah main dari rupa. Nampak game ni macam game bodoh, tapi kalau terer habiskanlah !!! Unlock semua zombie yang ada… (aku masih cuba untuk kalahkan yeti).

4 3/4 bintang

QUARREL DELUXE

Ni game stategy dan aplikasi vocab yang ada. Letakkan askar (2-7) kat spot yang korang nak. Lepas tu lawan la… Satu askar boleh bawak satu huruf.

Mungkin vocab korang bagus, tapi stategy nak taruk askar yang bawak huruf tu penting jugak.

Game ni pun best. Tahap iq dia pun agak tinggi. Boleh la belajar perkataan baru sambil main.

Aku tak minat sangat scrabble. Agak boring. Tapi ni alternatif yang baik untuk aku. Aisyah (darjah 2) pun dah start main game ni. Aku rekemen, baikkkkk punyeeerrrr… !!!!

4 1/2 bintang

EARLY BIRD HD

Kalau konsep angry birds lastik burung… Konsep ni pulak swipe screen kasi burung terbang… Objektif dia, swipe seminima mungkin sampai dapat makan cacing.

Jangan pakai swipe je… Strategy tu penting. Kontrol gerakan jari… Jangan lebih sangat, jangan kurang sangat.

Muka toya cacing yang mengejek kalau tak dapat makan dia, tersangatlah toyanya. Berlagak nak mampus. Tapi kalau dapat makan cacing tu pun, muka dia tetap toya. Jadi, maafkanlah ketoyaan cacing tu… Dia jeles dengan Worms kot… Eheheh….

Tiga bintang

P/s : Nnt aku update game hi end lakz… ;p

Apa yang aku lihat…


Assalamualaikum

1.
Seorang anak lelaki berbangsa India berdiri di muka pintu. Wajahnya tenang. Sedikit tunduk. Persis watak anak yang sopan. Rupa cengkungnya ditenggelamkan oleh sinar rambutnya yang hitam berkilat. Nyata telah diminyakkan. Mungkin dengan adunan bijan. Aku tahu baunya. Natijahnya, lurus. Tersisir rapi.

Waktu namanya disebut pengacara majlis, dia berjalan sedikit tunduk. Menjabat tangan si pemberi anugerah. Seperti anak2 yang lain. Perlakuannya biasa.

Setelah turun dari pentas, disambut dengan pelukan dari lelaki yang aku andaikan adalah bapanya. Aku terasa ada aura bangga.

Sedang aku mencari setting terbaik kamera digital aku, bapanya mengambil gambar anaknya itu dengan kamera zaman silam yang wajar aku muziumkan. Ayahnya senyum. Tidak peduli dengan pandangan pemilik kamera digital lain di sekelilingnya yang jauh lebih mahal harganya. Entah kenapa, aku rasa malu dan menutup lensa.

Hormat atau menjaga airmuka si bapa tadi ??? Yang nyata, dia tidak perlukan aku untuk merasakan apa yang dia rasa.

Dia bangga dengan dirinya. Dia bangga dengan hartanya. Dan yang paling penting, dia bangga dengan anaknya.

2.
Sedang aku yang terlewat tiba untuk majlis anugerah, cuba memetik picu kamera untuk diganti saat yang terlepas itu. Mencari kelibat puteri kesayangan. Dia sedang sibuk berada di kalangan rakannya yang lain.

Melambaikan tangannya setelah melihat aku berdiri di sisi pintu. Meluruskan jari2 mulusnya dan menghadapkan tapak tangannya ke arah aku. Meminta saat itu untuk dihabiskan bersama rakannya. Seketika. Aku senyum. Mafhum.

3.
Aku melangkah ke belakang dewan. Isteri dan anak yang lain sedang duduk melihat upacara yang masih dilangsungkan. Setelah menarik kerusi yang tiada pemiliknya, aku duduk di sisi mereka, menantikan puteri cilik datang untuk dirakam saat manis untuk diabadikan saat itu melalui piksel warna dan cahaya.

Sedikit sesal, kerana buat pertama kalinya aku tidak melihat dengan mata ini, saat anak aku menerima anugerah. Maaf Aisyah, abah sedikit lewat, dan di lain kali, akan abah utamakan kamu lebih dari urusan yang lain. Dengan izin Allah.

4.
Anak lelaki itu seakan ditakdirkan untuk aku menyaksikan sesuatu yang unik untuk hari itu. Dia datang mencari wanita yang aku andaikan ibunya yang duduk betul2 di hadapan aku.

Wanita itu mencium pipi anaknya itu. Kiri dan kanan. Di khalayak ramai. Jika situasi yang sama berlaku pada anak lain, mungkin wajah anak yang lain itu akan berubah malu atau menjengkelkan. Tidak cool jika dilihat kawan yang lain…. Mungkin.

Tapi karakter anak itu menarik. Dia tidak pedulikan pandangan mata yang lain. Mungkin telah tertanam dalam jiwanya bahawa ibunya adalah segalanya. Indah.

Si ibu menarik kerusi di sebelahnya untuk anak itu melabuhkan punggungnya. Si anak menurut. Terkumat kamit mulut si ibu itu. Tiada suara. Aku sekali lagi mengandaikan bahawa mungkin si ibu itu sedang berdoa atau memanjatkan kesyukuran. Dihembus bangga dan doa dari hati ibu itu ke wajah anaknya.

Setelah itu, disuapkan manisan ke mulut anaknya itu. Tradisi bangsanya, mungkin. Aku kenal makanan manisan itu, kerana aku juga dahulu bersahabat akrab dengan rakan yang berbangsa India ketika kecil dahulu.

5.
Entah kenapa aku tertarik dengan keluarga itu. Retro bapanya, adat amalan ibunya, dan taat anaknya. Menarik. Jarang aku dapat saksikan saat sebegitu.

Untuk keluarga itu, satu di antara beribu margas Melayu di premis yang satu, yang mengamalkan apa yang aku lihat itu…. Aku salut.

Berbanggalah dengan keluarga dan adatmu wahai anak. Aku doakan kalian berjaya dalam kehidupan. Kejayaan yang tidak melupakan adat dan kesopanan. Kagum. Wajah mereka ikhlas. Malang sekali aku bukan penulis yang hebat untuk menggambarkan wajah ikhlas keluarga itu.

6.
Dan puteri kecil aku muncul di hadapan aku dengan anugerah yang telah diterimanya. Dengan sijil penghargaan yang dikurniakan pentadbir sekolah.

Aku bangga dengan anak aku. Sesungguhnya aku bangga. Tapi adat Melayu apakah yang aku hadapkan padanya ? Bangga cara Melayu apa yang aku tunjukkan padanya ?

Tiada.

Dan bila besar kelak, jika tidak cukup Melayunya, wajarkah aku salahkan puteri aku ini ?

Mungkin aku belum cukup Melayunya …. Tapi aku yakin, keluarga itu telah cukup Indianya.

Sekali lagi, aku salut.

Situasi yang aku lihat itu, mudah. Ringkas. Tapi berbekas di hati ini. Kadangkala perkara yang sekecil itu bisa memberi impak kepada orang seperti aku. Paling tidak, memberi ilham untuk aku kongsi rasa itu bersama….