Kisah Seorang Jack Dengan Aksi Turun Bendera


Assalamualaikum

1.
Bila ke rumah orang, adabnya jaga kelakuan. Jangan disentuh hakmilik tuan rumah. Jangan disiul pada anak dara yang menghidangkan air.

2.
Ada seorang mamat yang bernama Adam Adli yang datang ke rumah UMNO. Turunkan bendera ketua rumah. Menjadi amalan tuan rumah di mana2 pelusuk dunia pun, dihalau itu pasti, yang mungkin terjadi, balik dengan hidung yang berdarah.

3.
Apa yang kau dapat dengan turunkan bendera gambar PM tu Jack ??? Aku masih tak faham.

4.
Kalau nak protes, kenalah gayanya. Meh aku cadangkan beberapa step…

a) Masuk website 1Malaysia. Register. DS Najib selalu buat round table dengan invitation kat email. Setakat ni aku dah dapat 3 invitation. Tapi tak penah pergi. Mungkin orang yang bersemangat macam anda, bolehlah menghadiri. Cakap apa yang nak cakap. Face to face. Jangan jadi pengecut.

b) Kalau anda ketua mahasiswa, buat appointment dengan menteri khaled nordin ataupun timbalannya. Mudah. Diorang tu terbuka dengan anak buah bawah jagaan mereka.

c) Pergilah kumpul budak law, bincang dengan lecturer, bagi draf AUKU yang kalian nak nengok untuk berubah. Bagi kepada pak menteri untuk diberikan perhatian. Katanyanya, nak mansuhkan AUKU. Bagilah penjelasan yang logik sampai diorang nak mansuhkan AUKU.

d) Kau pergi rumah ketua kampung. Belajarla sikit adab masuk rumah orang. Kalau susah sangat… skype la ngan orang kampung pinang sebatang. Sesapa pun boleh bagi hint.

5.
Isunya bukan besar sangat, tapi kerana anda datang tempat orang, melakukan vandalisme, ia menjadi satu perkara yang besar.

Yang menjadikan halnya, yang pergi buat perangai vandal tu kat office parti PM !!! Mestilah ahlinya marah. Isykh…

6.
Natijahnya, akta tetap tak bertukar. Pasal seorang pelajar, yang lain pula bertengkar. Meludah, laporan polis, bertumbuk… Semuanya pasal akal cetek seorang mahasiswa… Eh… belum pun maha…. Masih pelajar.

7.
Bila katanya dah belajar tinggi, akalnya kena tinggi jugak Jack. Manusia buat silap. Aku pun biasa buat silap.

Orang Melayu ni, kalau diminta maaf, kuranglah sedikit amuknya. Selepas itu, tahan sahajalah sindiran tajam mereka.

8.
Lepas ni, kepada pelajar yang rasa dah terer sangat tu, korang pikir dululah sebelum bertindak. Jangan diikutkan sangat China, Mesir dan Indonesia. Kita ada gaya dan budaya kita sendiri. Kalau korang mengikut apa yang tak baik, tak gunalah belajar tinggi2.

Cuba bincang dengan lecturer apa yang boleh dilakukan. Walau sebijak mana pun kat universiti, nasihat orang yang lebih pengalaman jangan dilupakan. Anda masih belum habis digradingkan.

Selalunya yang makan garam terlebih masin ni, mengeluarkan nasihat yang berguna.

9.
Update terbaru, post kat twitter, mak ayah bagi sokongan. Kepada mak dan ayah Adam Adli, perjuangan apa yang diperjuangkan dengan menurunkan bendera gambar PM ??? Berjuang biar kena pada tempatnya. Menyokong kena tahu butirnya. Menggalakkan anak melakukan perbuatan yang sia2 bukanlah satu nasihat yang baik.

Apa lepas ni ada pulak parents yang nak suruh anak turunkan gambar Nik Aziz di pusat PAS ? Atau Kit Siang kat Penang ? Atau Anwar kat HQ PKR ?

Kalau setakat nak turunkan bendera, anak aku yang belum sekolah pun boleh buat.

10.
Apalah sangat turunkan bendera tu Jack… Kau dah mengundi ke belum ???

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s