Ayam Segera Punya Hal


Assalamualaikum

1.
Pasal ayam orang bergaduh. Ayam hanyalah sebabnya. Mulut adalah puncanya. Selalunya begitu.

2.
Pasal ayam, bertukarlah servis bahasa. Katanya sehingga ada besi yang muncul. Mungkin kerana peha ayam itu sedap sangat.

3.
Masalahnya adalah pengurusan. Di restoren terkenal yang membekalkan ayam, tidak boleh terjadi faktor “tiada ayam”. Mana pergi inventori ? Mana check list ? Buruk datang ke buruk, kalau dah tau nak habis, bagitaulah pada customer.

4.
Pekerja akan tension bila customer memekak. Dah tentu customer akan memekak jika dah beratur hampir sejam tapi tak dapat ayam. Bukan salah pekerja atau customer sebenarnya. Salah pengurus cawangan.

5.
Ini adalah satu kes pengajaran. Pengalaman yang mahal untuk Kentaki.

6.
Solusi ???
1. Bagi voucher RM 10,000 kat customer
2. Suruh pekerja minta maaf. Customer selalu betul.
3. Suruh manager tu buat kerja2 yang menyerang customer tu untuk enam bulan. Pekerja2 tu hanya perlu punch card, lepas tu gelakkan manager selama enam bulan.

7.
Benda kecik pun tak boleh nak settle. Isu perkauman lah. Buat PC lah. Apa nanti nak Royal Comission pulak lagi ke ?

8.
Khalid Samad MP Shah Alam dah involved. Cukuplah. Yang wakil DAP bersama lawyernya datang dari Kolumpo tu kenapa la pulak ? Bukan kawasan. Bukan negeri. Impotent sangatkah MP Shah Alam tu ?

9.
Aku pulak yang terlebih. Ini hanya isu tak dapat ayam. Ayam tiada kaum. Cuma ada bangsa ayam yang universal. Lebih2 lagi ayam Malaysia dijenamakan dengan wilayah di Amerika Syarikat.

10.
Benda kecik, boleh settle. Ini adalah pergaduhan antara rakyat. Bukannya rusuhan kaum. Cari puncanya. Dari perspektif aku, pengurusnya.

Tensi. Pasal ayam, sedara aku dari kota singa gelakkan Malaysia. Malu lah !!!

Ada satu vlog seakan parody… Nak ayam tapi taknak kena pukul. Enjoy…. 😉

Advertisements

2 thoughts on “Ayam Segera Punya Hal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s