Perihal Snap Gambar…


Assalamualaikum

1.
Mula2 aku terjebak dengan sindrom amik gambar orang ni, bila biras2 aku beli dslr. Tengok syok. Tapi aku takut hobi ni jadi hobi sekejap2. Pernah aku nak try memancing. Aku tak suka masa menunggu yang panjang. Joran aku pun entah ke mana. Nasib baik beli yang murah kat Carrefour.

Rasa rugi kalau beli barang memahal lepas tu tak pakai.

2.
Dulu aku lagi selesa pakai iPhone. Prektikel. Senang bawak. Gambar pun boleh tahan cantiknya.

3.
Pada satu tahap keboringan, aku pinjam kamera biras aku. Nikon D60. Main auto mode je. Flash pulah asyik terpacul keluar. Gambar lagi cantiklah, of course (berbanding henfon). Lepas tu baca2 la sikit buku, tengok skill kat youtube. Apply.

4.
Lama2 best la pulak. Dapat capture moment. Terutamanya anak2… Famili…. Bila dah cekap sikit triangulation, aku try manual mode. Lawa lagi lah. Bila gambar kelam amik gambar anak aku terima hadiah dalam dewan, aku beli plak flash cikai YongNuo. Sekarang dunia dah terang sikit.

5.
Aku konfem terjebak bila jumpa plak member sekolah. Jadi chef dah sekarang. Main Kanen. Gambar dia lawa. Belajar la sesikit. Aku pun tekad beli la. Asyik pinjam kamera orang. Jadi amik la D90 yang harganya dah jatuh menjunam.

6.
Aku suka amik gambar orang. Banyak action. Banyak expression. Ada juga aku join kelab Lensa Malaya outing. Tapi bila grup buat outing, asyik amik gambar landscape. Aku tak minat tunggu moment. Aku minat aktif, carik moment yang sedetik.

Ramai suka amik gambar orang kat majlis. Aku suka amik environment sekeliling orang yang melihat majlis. Tak statik. Penuh warna.

7.
Sekarang ni aku try street photo pulak. Baru nak try. cuma sifu aku belum ada kesempatan nak join sama. Aku masih menunggu.

8.
Edit gambar pulak pakai Lightroom. Single click je. Semua gambar bertukar. Senang. Takde nak edit satu2. Mungkin bila dah ada mood nanti, bolehlah try. Aku cuba photoshop. Gagal dengan baik sekali. Huhuhuhu… Cukuplah lightroom. Aku takde edit2 yang melampau. Apa yang nampak kat album fb, itulah yang keluar kat kamera. Cuma aku tambah kaler kekuningan sikit. Itu aje.

9.
Amik gambar belum la lawa macam kengkawan. Tapi cukuplah puaskan hati sendiri. Cuma nasib pemetik gambar, gambar sendiri kurang. Rezekilah siapa yang aku snap. Kalau tak lawa, nasiblah… Kuikuikui.

Lagipun aku edit guna iPad je. Cikai.

10.
Cuma sekarang ni aku nak try amik video pulak. Tapi disebabkan nak editnya amik masa yang lama, aku tangguhkan dulu. Lemau duduk depan pc lelama.

11.
Kalau nak join memetik, jomlah. Kalau free, aku on. Kepada yang dah terer, ajaklah aku sama. Boleh belajar lebih kurang. Kata pro, dari beginner nak jadi amatur, kena snap 10 ribu gambar. Dan aku masih seorang beginner. Entry level.

Tapi kalau nak amik gambar scenery… Aku tak bley la. Tak minat. Tripod pun takde (teringat belum pulangkan tripod biras aku).

12.
50mm dah ada. Lense feveret aku sekarang ni. Boleh mem”bokeh”. Aku suka mem”bokeh”. Subjeknya jelas. f nya sentiasa 1.8. ISO nya sentiasa 200. Senang lightroom aku nak edit… Kehkehkeh.

Ada kengkawan mintak amik gambar event. Nanti aku fikirkan. Menarik jugak. Sebab dah berani sikit. Street photo memang mengajar untuk menjadi berani petik.

Apa lagi… Jom petik… !!! 😉

Advertisements

4 thoughts on “Perihal Snap Gambar…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s