Snap Beginner : Diguna dan memperguna


Assalamualaikum

1.
Ada yang beranggapan bahawa tukang amik gambar ini dipergunakan. Bila nak amik gambar, orang panggil untuk snap. Tanpa bayaran. Upload kat fb pun free.

2.
Begitulah kebiasaan.

3.
Yang tak diketahui, sebenarnya tukang amik gambar mempergunakan orang sekeliling sebagai model tak berbayar. Prektis amik gambar. Lawa atau tidak lawa. Upload dan tengok komen atau like kengkawan.

Itulah sebab utama kalau aku upload sekali beratus foto. Kekadang jemu dan tengok satu2. Mahu melihat persepsi dan citarasa terkini.

4.
Dipergunakan atau mempergunakan bukan isunya. Yang penting hati semua senang. Dijaga.

5.
Tak perlu hantar atau cuci foto. Ramai boleh tengok. Menjimatkan wang dan masa. Amal bakti juga tu.Tapi ramai tak melihatnya sebegitu. Yang penting di mata dan hati aku…

6.
Sudah ada 99 album dalam akaun fb aku. Kebanyakkannya melebihi seratus keping. Kalau pro rate, sudah ada lebih kurang 10,000 gambar yang aku snap dalam tempoh 3 tahun. 9,000 daripadanya adalah dalam bentuk JPEG. Baru2 ni sahaja aku bertukar kepada raw. Kerana sudah ada external HD… 😉

Dan aku kini secara teorinya sudah melepasi tahap beginner dan melangkah ke alam introduksi amatur. Teori sahaja. Prektikelnya belum. Tiada pembelajaran khas. Tiada guru khas. Hanya dari kengkawan dan bantuan guru serata dunia di Tiub Engkau.

Aku sarankan menTiub Engkau … Kai dari DigitalRev dan Adorama TV. Informatif dan menarik. Cikgunya pun sempoi.

7.
Selepas cecah angka keramat, aku mahu lebih selektif. Memilih gambar yang aku suka sahaja untuk diuploadkan. Kedekut dan berlagak walaupun belum pro… ;p

8.
Dan aku telah memulakan projek yang bermanfaat sedikit. Bolehlah tengok kat album ENTERFRAME kat akaun fb aku. Kalau mahu. Tiada paksaan… 😉 Kalau berminat, bolehlah turut serta. Menggunakan sedikit kreativiti dan berkongsi foto di dalam stok.

9.
Dan aku tengah mengusha kamera Leica. Entah bila nak dapat. Tak salah untuk bermimpi dan beranganan Jenin. Manalah tahu boleh jadi kenyataan.

10.
Lepas ni bolehlah grab job kecik2… Yang berbajet kecik… Kumpul duit untuk cik Leica aku tu… Lepas usaha baru tawakal… Huhuhuhuhu

Tiada yang percuma lagi di dunia sekarang ini, kecuali negara berkebajikan… ;p

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s