Menyedut udara baru


Assalamualaikum

1.
Di waktu korang membaca post ini, aku nak memulakan kerja baru. Selepas lebih kurang lapan tahun, telah tiba masanya untuk menukar udara dan pandangan.

2.
Tempat kerjanya lebih jauh. Aku perlu menempuh jam. Aku tak boleh amik dan hantar anak2 ke sekolah. Aku kena keluar rumah awal pagi.

Aku memasukkan diri aku dalam golongan orang biasa yang normal.

3.
Banyak tempat yang aku jaga dulu. Hmmm… Aku listkan antaranya sebagai kenangan

a. Alam Flora Mudun Alam Jaya
b. Skuadron Istiadat Berkuda Istana Negara – Sungai Buluh
c. Bangunan Perbadanan Putrajaya – Petronas Bangi – Gate 1 Putrajaya
d. Kem TUDM Sungai Besi
e. Alam Flora PJU 1
f. Depoh Peluru Masjid Tanah
g. Katering DBKL
h. PPR Jinjang
i. Alam Flora – MBPJ Bandar Utama 1

4.
Memulakan tugas di usia muda dengan menjaga semua pekerja yang melampaui usia bukanlah mudah. Tapi aku bertuah kerana ada senior PM yang sabar dan cool. Merangkap biras aku… Abang Long ;). Kalau takde dia, rasanya dah lama aku rebah.

Kerana bercampur dengan pekerja2 lebih usia dari aku, menjadikan gaya aku ala2 orang tua… ;p.

Cara dia old school. Lepas 2/3 kali tunjuk… Dia suruh aku manage. Dah lepas2 tu, aku buat sendiri aje. Lone ranger. Berdikari. Merantau keliling Malaysia. Rasanya yang aku tak sampai, area Kelantan Terengganu aje. Baru terfikir… 🙂

5.
Aku sentimental bila kontrak projek pertama bawah aku tamat. Ini berlaku di bangunan besi Perbadanan Putrajaya. Bila pekerja2 menangis, aku sedih la jugak. Ada yang dah hampir sepuluh tahun kerja dengan syarikat.

Setia. Bukan mudah untuk mencari pekerja yang setia.

6.
Yang aku paling enjoy ialah jaga stable Agong. Sempoi. Best. Naik kuda yang korang tengok kat depan istana, yang duduk tegak tu… Haaa…. Itulah. Ada banyak lagi jenis kuda yang ada. Last count ada 38. Orang lain sibuk jaga kucing, kitorang jaga kuda.

Kat situ juga aku ada supervisor, namanya Abang Fadzil. Kami rapat. Selalu minum pagi sesama kat Jalan Bellamy. Banyak kenangan di situ. “Kerja” di hari raya, pergi trip luar beramai2… Tapi kerja nilah yang aku paling enjoy. Banyak cabaran yang menarik.

Yang paling memenatkan katering DBKL. Walawweh…. Tapi syiok sebab kat situ aku dapat buat kerja2 mengarut dengan Abang Eddy ngan Farid. Hahahha… Kenangan rahsia. Hanya kami yang tahu.

7.
Kepada pemilik Hadijah Ahmad dan Norjah N, terima kasih diucapkan. (btw… Boss2 aku semua wanita besi !!!). Jasa anda saya kenang selalu. Saya doakan syarikat kekal maju jaya hingga ke akhir waktu. Amin.

8.
Harapnya suasana baru, adanya semangat baru. Kawan baru. Gaji baru. Harapnya akan cepat adapt.

9.
Doakan aku maju jaya di padang yang baru ye …. 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s