Semuanya Salah UMNO Cikgu… !!!


Assalamualaikum

Mad !!! Kenapa tak siapkan kerja rumah ???
Semuanya salah UMNO cikgu, diorang bagi lesen satelit kat kroni. Saya telah dilekakan menengok kartun.

Mad !!! Kenapa kasut kamu kotor ???
Semuanya salah UMNO cikgu, diorang seleweng duit rakyat. Lecak kat padang sekolah takde tar.

Mad !!! Kenapa datang lambat ???
Semuanya salah UMNO cikgu, diorang tolkan semua jalan. Bapa saya kena bawa motor pusing jauh.

Mad !!! Kenapa awak tumbuk budak tu ???
Semuanya salah UMNO cikgu, diorang tak bagi bawa henfon kat sekolah. Kalau tak, saya dah call abang saya, untuk pukul budak tu.

Mad !!! Kenapa kamu ponteng sekolah ???
Semuanya salah UMNO cikgu, diorang tak bagi elaun kehadiran. Mak saya terlupa nak tinggalkan duit belanja.

Mad !!! Kenapa kamu asyik salahkan UMNO ???

Itulah alasan yang pakcik makcik cakap kat youtube dan berita.

Kalau rujuk semua benda tak baik kat UMNO, orang akan rasa kesian kat saya. Nanti diorang akan belasah UMNO, dan lupakan kesalahan saya.

Jangan denda saya, cikgu. Semuanya salah UMNO.

Saya hanya ikut nasihat orang tua.

Advertisements

Filem Fiksyen : Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′


Assalamualaikum

1.
Kalau. Secara amnya ia adalah hipotesis. Tapi ramai yang seronok ber”kalau2″ ni. Boleh mengundang pelbagai emosi. Hakikatnya, kalau itu, kalau begini, tidak mengubah apa yang hakiki, yang sebenarnya terjadi.

2.
Post kali ni, aku nak ber”kalau”… Tapi aku sedar, tak jadi apa pun, sebab situasinya berlainan.

Tak pernah terfikir… ??? Aku nak kongsi aje “kalau” aku ini … 😉

3.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Sekarang ni dia dah jadi Presiden UMNO.
Masih jadi Perdana Menteri Malaysia yang Ke-5.
PAS dan DAP adalah musuhnya.
PKR tak wujud di bumi Malaysia.

4.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Timbalan Presiden UMNO adalah Najib.
Najib masih menunggu dalam barisan untuk jadi PM.
Mereka bersama2 memusuhi PAS dan DAP.
Parti ala PKR cuba ditubuhkan tapi tak mendapat sambutan.

5.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Rakyat Malaysia takkan mengamalkan demonstrasi jalanan
Kita tak guna perkataan reformasi
Mahkamah dan hakim senantiasa betul
Polis dan tentera senantiasa murni
Utusan Malaysia dan TV3 kekal relevan
Malaysia aman sejahtera seperti era terdahulu.

6.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Wan Azizah jadi wanita nombor satu
Mengganti Hasmah sebagai pembantu
Nurul Izzah jadi anak low profile
Mukanya pun kita tak tahu

7.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Anda tidak akan kenal Ambiga
Tak kisah siapa towkay Magnum
Tak wujud Saiful Bukhari
Tak kenal siapa Eskay
Tak muncul Pakatan Rakyat

8.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

UMNO kekal selesa
SPR masih mengelamun
BPR tidur takde orang kejut
NFC sorang pun tak tau
RM 100 bayang pun takde
Selangor takde air percuma

9.
Kalau Anwar tidak ke Bamboo River 98′

Aku tak menulis post kali ini … 😉

Sejarah Adunan Pengampu….


Aku tak kenal pun dengan Mat Indera yang tetiba famous kerana Mat Sabu. Asal dia sebut aje, nama terus hot. Besar sangatkah pengaruh dia? Banyakkah thesis yang dibuatnya? Kebelakangan ni, banyak sangat sejarah yang hendak “dibetulkan” untuk membuktikan “kebenaran” statement yang dibuat oleh penyokong Mat Sabu itu. Benang yang basah hendak ditegakkan kerana timbalan presiden yang terlepas waras akal ketika berucap. Taksub yang tak sudah2. Makin lama makin merapu faktanya.

1. Pejuang kemerdekaan sebenar adalah PKMM, AWAS, Gerakan Islah dll

Ya, benar mereka mahu memerdekakan Tanah Melayu. Mereka dapat idea untuk merdeka ni dari Mesir. Orang Mesir mengalahkan British (dan Perancis) dalam revolusinya. Kebanyakkan pemimpin pula belajar di Universiti Al Azhar. Digelar kaum muda kerana mereka baru habis mengaji di sana. Baru grad, jadi mudalah. Tapi mesti diingat bahawa belia pembentuk negara.

Kebanyakkan dari mereka juga adalah ustaz2 ataupun tenaga pengajar yang banyak pengaruhnya. Mereka mahu merdeka tetapi tak boleh menyatukan hati penduduk Tanah Melayu untuk merdeka. Mungkinkah mereka berjaya? Jawabnya tidak.

Orang Tanah Melayu pada zaman 30-an dan awal 40-an belum bersedia untuk merdeka. Orang Melayu memang sifatnya tunggu dan lihat. Sehinggalah cerita hebat tentang Jepun tersebar meluas. Orang “kampung” perlukan bukti. Maka cerita “Jepun dengan Beruangnya” memberikan bukti bahawa David bisa mengalahkan Goliath.

Tapi tidak dinafikan, golongan kaum muda ini mempeloporinya. Tapi tidak berjaya. Wajarkah mereka digelar pejuang kemerdekaan? Jawapannya tidak. Kerana perjuangan persatuan diwakili mereka tidak pernah berjaya mendapat bayang kemerdekaan pun. Mereka berjuang pada kawasan dan pengaruh yang agak kecil.

Adakah mereka yang mengasaskan gerakan nasionalisme di Tanah Melayu? Jawabnya ya. Kerana pejuang seperti Dol Said dan Dato’ Maharajalela bersifat kenegerian. Golongan ustaz hebat berpendidikan dari Mesir ini lebih bersifat kepada pembebasan negara. Itu perlu kukuh pendiriannya.

2. PKM adalah pejuang menentang Jepun dan British.

Ada benar dan ada salahnya. British menentang idea komunis. Komunis di China pula masih panas amarahnya pada Jepun (rujuk Nanking Massacre). Jadi bila British balik kampung masa Jepun menyinggah selama 3 tahun, mereka menyerahkan peralatan berperang kepada “wakil komunis”. Hendak diserahkan kepada Melayu, hati mereka dah beralih kepada menyokong Jepun. Dapat tak rantaian psikologi ini?

Oleh kerana menyalahi pegangan mereka untuk memberi bantuan kepada komunis, mereka menyerahkan kepada MPAJA peralatan perang tersebut. Komunis yang hendakkan bantuan, menyertai gerakan MPAJA ini. Dengan syarat bahawa senjata akan dipulangkan bila peperangan selesai. Malah Chin Peng adalah anggota gerakan ini.

Komunis memerangi Jepun bukan kerana sayangkan Tanah Melayu. Mereka berperang kerana Jepun memang bencikan kaum Cina. Ini boleh dikira seperti menyelamatkan tengkuk sendiri. Setianya bukan pada sultan. Setianya kepada pemerintah di utara Asia.

Tamatnya peperangan melalui letupan mega di Hiroshima dan Nagasaki, bukan daripada perjuangan komunis mahupun MPAJA. Gerakan mereka cuma melemahkan Jepun secara kecil2an. Tidak mematikan ataupun sehingga taraf menghancurkan Jepun.

British kembali ke Tanah Melayu dengan lagak hero. Mereka kononnya telah menang perang dunia kedua. British menawarkan pengampunan kepada komunis ini dengan syarat, senjata yang dibekalkan, dipulangkan kembali.

Sebagai imbuhan, namanya diputihkan, boleh hidup secara aman, diberikan kad pengenalan dan bantuan makanan diberikan (rujuk catuan Kampung Baru). Tapi ramai antara mereka tidak mahu. Senjata British kini memakan diri sendiri. Komunis menentang British dengan senjata yang asalnya milik British. Darurat 12 tahun diisytiharkan.

Masih nak percaya pada komunis? Banyak benar mukanya. Buat apa sahaja untuk mencapai matlamatnya. Cukuplah dengan 14 hari yang hitam. Tak perlu disambung lagi hari yang malang.

3. Darurat diisytiharkan untuk melenyapkan “pejuang kemerdekaan”.

Ramai masih keliru apa itu darurat, apa itu peperangan. Kita kena lihat konteks sewaktu zaman itu. Menyelami jiwa dan keadaan ketika itu.

Adalah lebih mudah untuk British melenyapkan mereka dengan pengistiharan kawasan perang (warzone). Bunuh dan hanyutkan di sungai sebagai santapan buaya dan ikan. Tetapi mereka memilih untuk mengisytiharkan darurat. Kenapa?

Pada zaman itu, institusi perbankan hangat. Yang penting di sini bagi British ialah insurans. Mereka nak datang kembali ke Tanah Melayu untuk mengaut sisa bijih timah dan getah yang sudah tiga tahun tidak dituai hasilnya. Jika mereka isytiharkan perang, maka insurans akan bertepuk tangan. Tak payah bayar. Terma “War and Act of God”. Kalau darurat, ada kawasan yang boleh diputihkan segera, dan kelengkapan dan peralatan mereka akan dilindungi insurans. Jika ada barangan atau kilang yang musnah, boleh diclaim pada pihak insurans. Mudah sahaja. Tak siapa mahu rugi bila berniaga.

Adalah lebih mudah untuk menghapuskan penentang dengan pengisytiharan perang. Tetapi mereka memilih cara yang panjang. “Adab British”. Undang2 semasa perang adalah lebih sadis daripada darurat. Carilah perbezaannya.

Jadi darurat itu bukanlah untuk menghapuskan “pejuang”. Ia adalah lebih ntuk menyelamatkan periuk nasi British. Perang adalah langkah terakhir yang tidak dieksesaiskan penggunaannya. Pada aku, langkah yang bijak untuk mereka.

4. UMNO barua British

Ramai mempertikaikan slogan UMNO adalah “Hidup Melayu” dan bukan “Merdeka”. Maka tidak wajar dilabelkan pemimpin UMNO sebagai pejuang kemerdekaan. Lalu dikatakan bahawa UMNO adalah barua Britih untuk ditunggang selepas merdeka.

Lihat konteks penubuhan. UMNO ditubuhkan untuk mengembalikan hak Sultan yang menjaga hak Melayu. Ingat tak lagi bila British datang, Sultan tidak mempunyai kuasa melainkan perihal agama Islam dan adat istiadat? Melayu Aiman tak kisah. Bila ditubuhkan Malayan Union pada 1946, kuasa Sultan dalam hal Islam dan adat istiadat juga hendak diambil oleh British. Secara asasnya, jika sultan tiada kuasa, Melayu pula takkan ada suara.

Lalu Dato’ Onn menubuhkan UMNO selepas Malayan Union diumumkan. Tujuannya untuk mengembalikan hak Sultan sepertimana keadaan British memerintah sebelum Jepun menjajah.Dengan adanya sultan, Melayu juga dipelihara haknya.

Ini adalah kerana, bila Jepun hendak menjarah, mereka menjanjikan kemerdekaan kepada negara2 ikan bilis. Asia untuk orang Asia. Rakyat Tanah Melayu termakan umpan ini. Mahukan pembaharuan. Tetapi bila orang gila dapat kuasa, gilanya lebih hebat dari gila British dahulu. Sultan hendak dimansuhkan. Setia dan sembahnya pada maharaja di pulau kejauhan. Bukan lagi pada sultan di negeri berkenaan. Menzalimi rakyat.

Disebabkan itu, Melayu yang menyokong Jepun untuk menentang British, beralih arah untuk menyokong kembali British. “The lesser of two evil” kata orang Jawa.

Sebab itu slogannya Hidup Melayu. Hanyalah selepas tertubuhnya Persekutuan Tanah Melayu 1948, ditambah dengan tekanan dari PBB supaya negeri2 yang dijajah diberikan kemerdekaan dan memerintah negara sendiri, orang Tanah Melayu bersedia dan mahukan kebebasan dan kemerdekaan. Barulah laungan Merdeka dari pemimpin UMNO kedengaran. Lambat. Tapi tepat pada masa dan keadaannya.

5. Mat Indera

Bacaan yang ringkas, merumuskan aku bahawa dia adalah seorang Muslim terpelajar yang memilih untuk menyertai parti yang lain kerana dihambat pemerintah.

Pernah dengar matlamat tak menghalalkan cara?
Adakah matinya syahid mempertahankan tanah air atau matinya kerana takut mati?

Kenalkah anda seorang tokoh di Malaysia yang berkelakuan sebegini di abad ini? Kalau tahu, nyatakan namanya…. 😉

Katanya dia yang berada di barisan hadapan ketika komunis hendak “mencuit” bukit kepong. Tapi bila keganasan berlaku di luar kawalan, dia bertindak waras. Itulah, bila bersahabat dengan “pengganas”, apa lagi keamanan yang boleh diharapkan?Pilihlah kawan yang baik untuk kehidupan yang baik.

6. Ke mana perginya nama Mat Kilau, Dato’ Bahaman, Tok Janggut ???

Itulah, kalau tak membaca buku teks, janganlah kata awak tu pakar sejarah. Kalau lupa, meh aku ingatkan.

Cuba tengok buku teks tingkatan 2 dan tingkatan 5. Ada nama2 tu di bawah tajuk gerakan nasionalisme/penentangan British di Tanah Melayu. Diiktiraf sejarah mereka. Disediakan bab untuk “mengagungkan” perjuangan mereka.

Dinyatakan bahawa mereka menentang British. Tetapi tidak ada ayat yang aku jumpa menyatakan bahawa mereka adalah pengkhianat negara. Malah tulisan menyatakan sanjungan pada perjuangan yang tidak selesai oleh tokoh2 ini.

Tidaklah buku teks sejarah itu mengagungkan British. Penceritaannya benar. Tapi sayangnya mereka mempertahankan negeri mereka dan tidak bersifat kenegaraan. Semuanya menang di awal peperangan, tetapi di akhir kalam, semuanya tewas kerana “musuh dalam selimut”. Orang Melayu, tali barut Inggeris.

Kalau dah kalah, takkan nak kata menang… Ye tak? Malah pejuang seperti Tok Janggut, wajarlah aku tagging matinya syahid walaupun di akhir cerita, hanya pengisytiharan Allah sahaja yang laku di hari akhirat.

7. Tanah Melayu “tidak akan merdeka”.

Selagimana kita tidak membuktikan bahawa kita mampu untuk memerintah sendiri, selagi itu PBB takkan mengiktiraf kemerdekaan negara itu. Buktinya, Indonesia terpaksa merdeka dua kali untuk hal ini.

Inggeris senyum simpul. Syaratnya rakyat kena bersatu hati. Mereka berpengalaman di India. Hanya dua sect sahaja. Golongan Hindu dan Muslim tidak pernah boleh bersatu di sana. Hantarlah jiwa semurni Gandhi sekalipun. Masalah itu tidak pernah selesai. Sampai hari ini. Sehingga tanah terpaksa disempadankan dan dipisahkan. Kashmir masih menjadi rebutan.

Di Tanah Melayu, rakyatnya telah dimajmukkan. Ada Melayu, Cina, India, Benggali, Asli… British berpendapat bahawa kita takkan bersatu hati. India adalah batu arasnya. Tetapi setelah pilihanraya bandaran 1952 di Kuala Lumpur, mereka tersentak. Mereka mahukan 51% menyokong kemerdekaan. Kita memberi mereka 99% persefahaman sewaktu memenangi pilihanraya umum 1955. Parti perikatan menang 51 dari 52 kerusi yang dipertandingkan. Bukan setakat bersatu hati, malah menggunakan cara omputih, iaitu pilihanraya, untuk membuktikkan kita boleh bersatu.

Apabila tergamam dengan keputusan, mereka berdolak dalik untuk memberikan kemerdekaan sehingga dibaca di dalam buku sejarah, Tunku beberapa kali berulang alik ke London tentang hal untuk merdeka ini. Kenapa?

Jika sudah merdeka, segala hakmilik ladang getah dan kelapa sawit adalah milik Malaya. Segala bijih timah adalah milik Malaya. Setiap inci tanah mesti diserahkan. Oleh itu, British perlu membeli barangan mentah dengan harga yang lebih mahal dari Malaya yang merdeka. Itu yang mereka tak mahu. Mengapa perlu membayar jika boleh dapat sesuatu dengan percuma???

Oleh kerana mahukan kemerdekaan, maka wujudlah kuasa untuk Malayan Tin Mining Co untuk mengeklusifkan “nafsu timah” penjajah. Ladang2 seperti Guthrie dan Harrison and Crossfield hendaklah diberikan secara istimewa kepada British selepas kemerdekaan. Mereka bukannya mahu Tanah Melayu, mereka hanya mahu hasil bumi yang ada di Tanah Melayu.

Lalu Tunku “bertolak ansur” dan memberikan kemahuan yang dihajati British. Oleh kerana itu, selepas merdeka, British masih bebas mengaut hasil bumi di Malaya. Adakah ianya wajar? Hanya ahli politik ketika itu boleh memberikan jawabannya.

Apabila bijih timah yang sudah habis dikorek, diserahkan tanah gersang dan tinggalan kawah di lombong yang digunakan. Apa lagi gunanya? Hanyalah pada penghujung abad yang lepas, rancak dibangunkan kawasan perumahan tanah poros seperti yang dilakukan oleh IOI di Puchong dan Sunway.

Tapi bagaimana pula tanah pertanian? Getah tua ditebang dan ditanam semula. Kelapa sawit yang uzur digantikan dengan anaknya. Sampai bila British hendak bergayut di Malaysia? Mujurlah adanya “Dawn Raid” sewaktu zaman Mahathir. Maka dapatlah kembali tanah2 itu kepada Malaysia di bursa saham. Walaupun sebenarnya kita terpaksa membeli apa yang sememangnya hakmilik kita.

…..

Aku bukanlah pakar sejarah. Bacaan pun kurang. Tapi aku rasa ada logiknya dengan penerangan aku ini. Sejarah adalah sejarah.

Yang berjaya tulis buku, yang tewas tulis puisi. Lumrah. Sifat manusia. Orang yang kecewa, lebih indah dan mendalam bahasanya. Tanyalah pada Shakespear.

Yang pentingnya, kita mengambil iktibar dari sejarah. Bukan memesongkan sejarah untuk mangampu pemimpin parti yang tercuai cakap.Makin lama backing, makin mengarut komennya. Jadilah anak Malaysia sejati.

Bila kita mencari alasan untuk membenarkan apa yang salah, kerana taksub dengan pemimpin, tunggulah saat kehancuran negara dan bangsa sendiri.

Jangan kuat membodek sehingga menjual sejarah yang benar dan harga diri. Murah sangat nilainya…. 😉